Blog

navigatie zw b 111941343261

Welke bestemming staat er in jouw TomTom

“Ik twijfelde al langer over mijn baan, maar nu ik inmiddels 6 weken thuiszit vanwege de Corona crisis is die twijfel alleen maar groter geworden. En wie zegt dat ik straks nog een baan heb. 

Eigenlijk zou ik nu al aan de slag willen om na te denken over mijn volgende loopbaanstap, maar tegelijkertijd zakt de moed mij in de schoenen want ik weet niet waar te beginnen.”

Op momenten dat er iets ernstigs gebeurt, in de wereld of in ons persoonlijk leven, word je je vaak extra bewust van de dingen die niet goed (meer) voor je werken: een relatie die niet meer is wat je ervan verwachtte, een huis waar je je niet meer thuis voelt of een baan waar je niet met plezier naar toe gaat. Vaak waren die gevoelens wel al aanwezig, maar worden ze door de situatie extra blootgelegd.

In dergelijke situaties merkte ik altijd dat ik heel onrustig werd. Alles moest anders, en het liefst vanaf volgende week! Ik herinner mij bijvoorbeeld nog een periode dat ik het niet meer naar mijn zin had op het werk en thuis kwam te zitten met RSI-klachten. De bedrijfsarts vertelde mij dat ik twee weken rust moest houden. Voor mij het signaal dat ik twee weken de tijd had om een andere baan te vinden…

Ik bedacht allerlei plannen en acties om maar meteen aan de slag te gaan. Ik wist niet precies wat ik wilde, maar actie was beter dan nietsdoen. Eigenlijk liep ik rond als een kip zonder kop: ik ging alle kanten op, zonder een helder beeld te hebben waar ik nu naar op zoek was. Ik verzoop in de hoeveelheid informatie die ik haalde uit (zelfhulp)boeken en andermans verhalen. En vervolgens liep ik vast en deed niets meer, behalve piekeren over mijn toekomst.

Natuurlijk vond ik in deze periode geen andere baan en niet gek dat de bedrijfsarts na twee weken vond dat er weinig vooruitgang zat in mijn herstel. Uiteindelijk duurde mijn herstel een aantal maanden. In die maanden leerde ik stapsgewijs te ontdekken wat voor mij belangrijk was en dat hielp mij om focus aan te brengen in mijn zoektocht naar ander werk. 

Herken je die onrust? Dat je maar lukraak acties onderneemt in de hoop dat het iets oplevert? Of dat je juist met je gepieker op de bank blijft zitten en niet weet waar je moet beginnen? 

Weet dat we vaak te veel en te groot willen. Het moet ineens helemaal anders. We hebben een plaatje voor ogen hoe het niet meer moet zijn, maar weten niet wat we wel willen en hoe daar te komen.
We vertrekken al, zonder een bestemming te hebben ingetoetst in onze TomTom. Sommige van ons vinden dat heerlijk, maar mijn ervaring is dat een groter deel van ons daar moeite mee heeft.

Niet dat we ons moeten vastpinnen op een eindbestemming, maar het is wel handig om te weten welke richting je ongeveer op wilt.

                 "Als iemand 's nachts verdwaald is in een donker bos, dan kan de Poolster haar helpen zich te oriënteren en de weg uit het bos te vinden. Maar het is niet de bedoeling om uit te komen bij de Poolster zelf."

                 -Quote van Thich Nhat Hanh uit boek van Serge van Pluijm


En om een richting voor jezelf te bepalen is het nuttig om eerst te weten wat voor jou belangrijk is. Om ‘ingrediënten’ te verzamelen die jou meer vertellen over je gewenste bestemming. 

Vijf vragen over werk die je daarbij kunnen helpen:

 

  1. Wat is jouw grootste energiebron in het werk en waarom? En wat kost jou het meeste energie en waarom?
  2. Terugkijkend op je loopbaan: op welke resultaten ben je het meest trots en waarom?
  3. Welke kwaliteiten zet je in en welke staan in de schaduw?
  4. Wat zou er veranderen in je werk als jij je hart volgt?
  5. Welk besluit neem je vandaag om de grootst mogelijke kleine stap voorwaarts te zetten?

 

Zoek een fijne plek op in huis of maak een mooie wandeling in de buurt.
Ga met de vragen aan de slag (het hoeft niet in een keer) en kijk welke antwoorden naar boven komen.

 

Heb je antwoorden, maar weet je niet hoe je nu verder aan de slag kunt met je loopbaan?

Meld je dan aan voor een gratis Focussessie.

In 30 minuten neem ik met je door waar je onrust zit en welke grootst mogelijke kleine stap je nu kunt zetten om dat te veranderen.


Ja, ik wil graag een gratis Focussessie