Blog

energie 111986629416

Weet wat niet (meer) werkt in je werk

 

‘Ik ga met  tegenzin naar mijn werk en wil iets anders maar weet niet wat. Kun jij mij helpen?’

 

Als ik vervolgens vraag waar ze nu precies last van heeft in haar huidige werk, blijft het even stil.

 

‘Nou gewoon, het werk in het algemeen. Ik zie op zondagavond al op tegen de komende week en merk dat ik ’s ochtends steeds moeizamer uit bed kom. Ik ben altijd blij als het weekend weer in zicht is. Ook merk ik dat ik steeds vaker ga thuiswerken.’

 

Ik vraag door om te ontdekken wat er nu echt aan de hand is en waar het pijnpunt zit. Dat blijkt lastig. Ze blijft hangen in een algemeen negatief gevoel over het werk. Zij kan niet helder maken of de onvrede in de inhoud van het werk zit, of in de werkomgeving of de voorwaarden waaronder zij haar werk moet uitvoeren.

 

Door niet te weten waar je nu echt last van hebt, is het lastig te bepalen welke elementen je wilt veranderen en/of niet meer wilt terugzien in je werk. En natuurlijk gaat het ook om de dingen die wel voor je werken en waar je graag meer van zou willen doen!

 

Dus voor dat je op zoek gaat naar iets anders, is het goed om eerst eens stil te staan bij je huidige situatie. Door een goed beeld te hebben van dingen die werken en dingen die niet meer werken, weet je waar je op moet letten bij een volgende baan.

 

Een oefening die je daarbij kan helpen is de volgende:

 

Energievreters en energiegevers

 

Probeer zo concreet mogelijk te zijn. Dus niet het organiseren van een debat, maar de taken daarbinnen: contact met debatleider, regelen locatie, voorbereidings- gesprek over inhoud, ontwerpen uitnodiging, etc.

 

 

Hoe concreter jij wordt in wat voor jou wel of niet werkt, des te makkelijker is het om zaken aan te pakken. Zeker als je daarbij ondersteuning van een ander nodig hebt, bijvoorbeeld je leidinggevende of een loopbaancoach.

 

Hoe ziet jouw energiebalans eruit?