Blog

hier is altyd zw 111936592828

Niet morgen of ooit, maar nu!

Misschien herken je het wel:

Iets doen aan je loopbaan staat al langere op je to-do-list, maar vooralsnog komt er van alles tussendoor. Het speelt vooral op als je weer eens een slechte dag op het werk hebt gehad: je voelt je niet gehoord, je verveelt je te pletter of werkt je juist 3 slagen in de rondte zonder dat iemand een waardering uitspreekt.

Je merkt aan alle kanten dat het werk je niet meer past en dat het de hoogste tijd is voor iets anders.
 
Vol goede moed plan je voor je zelf wat acties (vacaturesites bekijken, CV bijwerken) in je agenda en stel je mogelijk zelfs een deadline: “Eind van het jaar heb ik een andere baan!”
 
Om vervolgens te merken dat je voornemen weer naar de achtergrond verdwijnt. Immers, je hebt wèl leuke collega’s en afgelopen week was het ook best aardig op het werk. En trouwens, het is nu best een lastige tijd om op zoek te gaan naar iets anders.
 
Uit eigen ervaring weet ik dat het wachten is op het moment dat je weer balend van je werk thuiskomt. Je loopt weer tegen dezelfde dingen aan en als je daar niets mee doet, blijft het een terugkerend iets. En daarmee maak je jezelf erg afhankelijk van de omgeving en omstandigheden op het werk.
 
Je voornemen om op zoek te gaan naar iets anders belandt op je lijstje ‘morgen’ of ‘ooit’. En daar kunnen ze heel lang op staan.

Totdat je soms noodgedwongen ineens wel in actie moet komen. Omdat je ziek wordt van je werk, er een arbeidsconflict ontstaat of omdat je ontslagen wordt. En dat zijn meestal niet de beste momenten om op zoek te gaan naar iets anders.
 
Ik zie werk als iets waar je met regelmaat even bij stil kunt staan, niet alleen in tijde dat je ervan baalt. Zie het als een loopbaan APK.
 
Door regelmatig te checken of je nog met de juiste dingen bezig bent en in de juiste context zit, houd je de regie over je loopbaan. Door goed zicht te hebben op wat voor jouw belangrijk is in werk, waar je talenten zitten en waar je nog iets te leren hebt, kun je tijdig bijsturen en hoef je niet onder tijdsdruk lastige keuzes te maken.
 
En je kunt vandaag al beginnen door jezelf de volgende vragen te stellen:

 
Succes!