Blog

should I stay

Ik neem ontslag!

 

“Ik neem ontslag, ik heb er genoeg van! En dan zie ik het allemaal wel.”

Al geruime tijd voelt ze zich ongelukkig in het werk. De aard van haar werkzaamheden zijn veranderd en daar waar vroeger ruimte zat voor eigen initiatieven, is zij nu gehouden aan regels en protocollen.

 

En ze heeft het keer op keer geprobeerd: ze is het gesprek aangegaan met haar leidinggevende om haar ongenoegen duidelijk te maken, heeft projecten naar zich toegetrokken, heeft zichzelf regelmatig toegesproken dat het allemaal wel meevalt en is naast haar werk dingen gaan doen waar ze van hoopt dat ze er wel energie van krijgt.

 

En toch blijft ze elke keer met lood in haar schoenen naar het werk gaan. En thuis is ze ook niet meer de gezelligste. Dit gaat ze niet lang meer volhouden. Dus dan maar een radicale beslissing: haar baan opzeggen.

 

Ik hoor dit vaker bij vrouwen die vastlopen in het werk en niet goed weten hoe ze daar uit moeten komen. Soms aangemoedigd door anderen nemen ze de beslissing om ‘spontaan’ hun baan op te zeggen zonder zich goed te informeren over consequenties en rechten/plichten. Na de eerste opluchting volgt de angst: “wat heb ik gedaan en hoe moet het nu verder?” En vanuit deze angst is het lastig om op zoek te gaan naar een alternatief perspectief. Voor je het weet zit je weer vast in een vergelijkbare werksituatie.

 

De stap die wordt overgeslagen is die van even stilstaan en onderzoeken:

 

En dan kun je vervolgens alsnog besluiten om je baan op te zeggen, maar dan heb je voor jezelf wel een alternatief en aantrekkelijk perspectief geformuleerd. Met dit doel voor ogen, kun je heel gericht aan de slag om op zoek te gaan naar een baan die wel bij je past. En wellicht liggen er mogelijkheden bij je huidige werkgever en hoef je helemaal geen ontslag te nemen.

 

Gun jezelf de tijd om te ontdekken wat je werkelijk wilt. En kijk vooral wat je nu al kunt veranderen om dichter bij je verlangen te komen. Zelfs kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken.

 

Tip:

Ga eens sparren met iemand die geen persoonlijke betrokkenheid bij je heeft. Die in staat is om je verschillende kanten van je situatie te laten (in)zien en samen met jou kijkt naar mogelijkheden.