Blog

grootste kleine stap 111989216025

Grootst mogelijke kleine stap

“Ja, dat zei je vorig jaar ook!”

Zij kijkt mij enigszins onderzoekend aan. We staan op een zomerreceptie en zojuist had mijn collega mij gevraagd hoe het ging en had ik geantwoord dat ik merk dat de organisatie en ik steeds minder goed bij elkaar passen.

 

“Wat houd je eigenlijk tegen om weg te gaan?”

Ik merk dat ik mij ongemakkelijk voel en zoek naar een passend antwoord:

 

Ik mompel wat en wil het liefst weglopen. O, wat baal ik van mezelf!

Loop ik weer te miepen over het werk, maar ondertussen verandert er niets omdat ik niets in gang zet. Het liefst zou ik per direct in een andere functie bij een andere werkgever willen beginnen. Maar dat is niet mogelijk zonder daar de bijbehorende stappen voor te zetten.

 

Ja, in mijn hoofd maakte ik grootse plannen en plande ik acties in. Om vervolgens te merken dat ik geen energie meer had om naast het werk nog op zoek te gaan naar iets anders.

Dus bleef alles bij hetzelfde.

 

En in die zomer lees ik het boekje De kunst van Kaizen van Rober Maurer.

Kaizen is een Japanse methode die staat voor continue verbetering. Kaizen wordt gebruikt in bedrijfsprocessen over de hele wereld (de meest bekende is de auto-industrie). De Kaizen filosofie draait om de gedachte dat grote veranderingen tot stand komen door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel.

 

Ik kwam erachter dat de plannen en voorgenomen actie die ik bedacht veel te groot waren: vanuit een baan die ik niet meer wilde, ineens naar een allesomvattende baan waarin ik alles had wat ik wilde.

 

Doordat deze stap zo groot was en abstract, werd ik als ware verlamd. Ineens moest alles anders, maar wat er anders moest en hoe dat was mij niet duidelijk. Met als resultaat dat er niets gebeurde en ik alleen maar onrustig werd.

 

Door de stappen van Kaizen toe te passen op mijn eigen situatie, kreeg ik grip op mijn verlangen en kwamen er concrete, en behapbare acties uit mijn handen. De vraag die mij daar heel erg bij geholpen heeft, is:

 

“Welke grootst mogelijke kleine stap kan ik nu zetten om dichter bij mijn verlangen te komen?”

 

Door doelen op te delen in kleine stappen, werd het makkelijker om daadwerkelijk in actie te komen. En het afhandelen van deze kleine stappen gaf voldoening en motivatie om een volgende stap te zetten. En al die stappen bij elkaar, brachten mij uiteindelijk naar een andere baan.

 

En, wat is voor jou op dit moment de grootst mogelijke kleine stap die je nu kunt zetten om dichter bij je verlangen te komen?