Blog

wonder zw 111935995353

Geloof in een wonder!

Heb je wel eens gedaan of iets al was zoals je het graag wilde?

 

Ik herinner mij nog dat ik een keertje wilde solliciteerde op een hele leuke baan. Echt een baan waar ik zin in had en die helemaal bij mij paste. Toch had ik veel moeite om mijn motivatiebrief te schrijven. Die straalde totaal geen energie uit en ging vooral over waarom ik weg wilde bij mijn werkgever van toen. Niet echt een brief om op uitgenodigd te worden voor een gesprek.

 

Na verschillende pogingen, wilde ik eigenlijk de moed al opgeven. Toen herinnerde ik mij een artikeltje dat ik ooit ergens gelezen had: over hoe je met ander gedrag je emotie kan beïnvloeden.

 

Dus in plaats van mij ongelukkig te voelen in mijn baan van destijds, kon ik ook proberen voor te stellen hoe het zou zijn als ik die geweldige baan al had. Hoe zou ik mij dan voelen? Wat zou ik doen? Hoe zou ik mij gedragen? Wat zou ik dragen?

 

Dus met dit in mijn achterhoofd ben ik gaan visualiseren. En ik zag het helemaal voor mij, ik kon mij helemaal verplaatsen in die nieuwe functie. En wat gaf dat een energie en kracht.

 

Vanuit die energie ben ik de brief gaan schrijven en wist ik mezelf goed neer te zetten. Ik werd uitgenodigd en wist ook in het sollicitatiegesprek die energie vast te houden. En ik kreeg de baan!

 

Nu is het visualiseren van een baan die je graag wilt geen garantie voor succes, maar het kan je wel helpen om je focus te richten op de dingen die energie geven, waardoor je succesvolle stappen kan zetten.

 

Zo ook in werksituaties.

Stel, je ziet als een berg op tegen een overleg waar je volgende week weer heen moet. Je zit helemaal niet te wachten op die collega die altijd wel iets te zeuren heeft. En ook het oeverloze gekeuvel over, in jouw ogen onbeduidende, onderwerpen trekt op voorhand al alle energie uit je.

 

Hoe denk je dat je naar dat overleg gaat? En hoe denk je dat het overleg gaat verlopen? Waarschijnlijk zoals je je het al had voorgesteld.

 

Hoe zou het zijn als je met een andere houding dat overleg in kan gaan? Dat je je van tevoren inbeeldt hoe het zou zijn als het is zoals je graag wilt dat het is.

 

En wat van het ideale plaatje zou je dan concreet kunnen toepassen?  Zorg jij er dan voor dat er lekkere koffie is? Of neem jij het voortouw om het overleg op een andere manier te openen?  En als je dat doet, hoe zou dan het overleg, waar je eigenlijk op voorhand zo tegenop zag, kunnen verlopen?

 

Het vooruitlopen op hoe je het graag zou willen is een zeer krachtige gedachtenoefening.

 

Daarom stel ik mijn loopbaanklanten ook graag ‘de wondervraag’ (bedacht door Insoo Kim Berg). Het is een aparte vraag, maar eentje die veel los kan maken.

Hij gaat als volgt:

 

 Stel nou, dat je straks naar huis gaat…

En je maakt je dag af, zoals je normaal zou doen. Je gaat misschien even relaxen, je gaat eten, daarna nog wat lezen… of wat tv kijken… Gewoon dingen die je normaal doet.

En dan – als het tijd is om naar bed te gaan – ga je lekker liggen. Je wordt doezelig en je valt in slaap… En dan, tijdens je slaap gebeurt er iets. Een ‘wonder’.

Een wonder waardoor al de problemen waarvoor je hier bent, in één klap zijn verdwenen.

Maar jij weet dat niet, want je slaapt.

Vanaf het moment dat je wakker wordt, ben je zorgeloos en zal het gaan zoals jij wilt.

Wat zijn dan de eerste dingen waaraan je merkt dat er een wonder is gebeurd gedurende de nacht?

 

Door je te laten nadenken over de afwezigheid van de problemen die je nu ervaart en te beschrijven wat je daarvoor graag in de plaats wilt, komt er een andere energie vrij. In plaats te blijven hangen in de negatieve energie van de problemen, ontstaat er een positieve flow waarin gedacht.

 

Maak het zo concreet mogelijk: probeer het als een soort film af te draaien in je hoofd. Wees nauwgezet over de activiteiten die je doet, en met wie en waar. En beschrijf het in de tegenwoordige tijd, alsof het al is zoals jij wilt dat het is. Dus niet "ik zou dit of dat", maar "ik doe dit of dat".

 

Ervaar eens hoe je je voelt als je dit hebt opgeschreven of getekend.

Kijk eens naar je huidige baan / werkdag. Wat is er al aanwezig van je gewenste situatie en wat zou je vanaf morgen kunnen toevoegen, hoe klein dan ook?