Blog

waarom werk jij 111929245850

Waarom werk jij?

In mijn studententijd werkte ik rond de kerst een aantal dagen in de bloemencentrale van een grootwinkelbedrijf. ’s Ochtends werden we om 7 uur opgehaald met een busje bij het uitzendbureau en ‘s middags rond 4 uur uur weer keurig teruggebracht.
 
Met een aantal andere studenten stond ik aan een hoge werktafel. Onze taak bestond uit het indraaien van kleine balletjes in mini-kerstboompjes en het verpakken van kerststerren. Het was vreselijk saai en weinig uitdagend.
 
Op de achtergrond stond de radio aan. Elk kwartier werd verteld hoe laat het was: kwart over acht, half negen, kwart voor negen, negen uur… Nog maar één uur verstreken sinds we waren begonnen en nog 7 te gaan; het schoot niet op. Hoe ging ik dit volhouden?
 
Verderop zat een groepje van al wat oudere medewerkers: gezellig te kletsen, heerlijk op hun gemak en met veel plezier. Tijdens de koffie kwam ik erachter dat sommige van hen dit werk al 15 jaar deden…
Ik had het na een halve dag al gezien.
 
Toen al nieuwsgierig naar wat mensen beweegt, vroeg ik hen wat maakte dat zij dit werk nog steeds met (schijnbaar) veel plezier deden. Hun antwoorden:

En ik realiseerde mij op dat moment dat hoe we naar werk kijken en het beleven dus voor iedereen anders kan zijn.  
 
In het boek “Mens en Werk” van Raymond Openakker en Carin Cuypers wordt een overzicht gegeven van hoe mensen naar werk kunnen kijken.
 
Je kunt werk zien als:
 
plicht:
Iedereen die kan werken, moet werken. Daarbij is het vaak minder van belang wat je doet, als je maar iets doet.
 
recht:
Je moet aanspraak kunnen maken op werk. Maar je mag ook de keuze maken om niet te werken.
 
ontplooiing:  
Werk biedt de mogelijkheid om je te ontwikkelen op persoonlijk vlak
 
zingeving:      
Werk biedt structuur aan de dag en geeft het gevoel van nuttig bezig zijn
 
identiteit:
Werk bepaalt je identiteit: het werk geeft richting en status en draagt bij aan vergroten van eigenwaarden.
 
bron:
Het faciliteert andere aspecten van het leven: het voorziet in geldelijke beloning waardoor anderen dingen mogelijk worden.
 
De manier waarop we naar werk kijken, bepaalt dus hoe we ons eigen werk ervaren en vooral dat van anderen. Wat voor de een klinkt als verschrikking, vindt de ander juist heerlijk. Gelukkig maar.

Hoe kijk je eigenlijk naar (je) werk?

Waarom werk jij?