Blog

nummer 1 zw 111957239280

Zet jezelf op nummer 1!

“Ik ben moe, ik kom eigenlijk nergens aan toe en ook de opdrachten voor ons gesprek heb ik weer uitgesteld tot het allerlaatste moment. Ik baal ervan, maar het lukt mij maar niet om er nu echt even voor te gaan zitten.”

 

Ik hoor het regelmatig in mijn coachtrajecten: wel willen, niet de tijd vinden en vervolgens balen van jezelf. Veel (vrouwelijke) klanten van mij willen wel graag iets anders in hun werk, maar komen vaak niet verder dan voornemens.

 

Ze verlangen naar meer evenwicht tussen werk en privé, tussen moeten en willen, tussen spanning en ontspanning. De een wil een vaste thuiswerkdag, de ander wil op ‘normale’ tijden thuiskomen om toch echt te gaan sporten of met de voeten op de bank te gaan zitten.

 

De praktijk is echter weerbarstiger, want als het erop aan komt sneuvelen alle voornemens weer in de waan van alle dag: de thuiswerkdag wordt toch weer ingeleverd omdat anderen de vergadering persé op die ene dag willen of ze blijven toch weer langer op het werk omdat die ene collega weer om hulp vroeg. Alles krijgt voorrang, behalve de eigen verlangens en behoeften.

 

Als je je eigen verlangen en behoeften opzij blijft zetten, komt er een moment dat het bijna niet meer mogelijk is om jezelf op te laden, om te doen wat jij belangrijk en leuk vindt. Met alle consequenties van dien.

 

Dus zet je zelf op 1.

 

Eigenlijk is het net zoals in die instructiefilmpjes die je ziet in het vliegtuig: eerst jezelf het zuurstofmasker opzetten en dan pas die bij je kinderen.

Zie het niet als iets egoïstisch, maar als een langer termijn investering. Een manier om gezond en energiek die dingen te (blijven) doen die voor jou belangrijk zijn. En ja, ook collega’s helpen kan daar onder vallen, maar dan wel op basis van wat voor jou wenselijk en mogelijk is.

 

Bedenk voor jezelf 5 redenen om jezelf op 1 te zetten.

 

Ik zet mezelf op nummer 1 want :

1. ik creëer daardoor een goede balans in tijd voor werk en privé,

2. ik mag ten alle tijde mijn grenzen aangeven

3. ik wil de dingen met meer energie en plezier doen

4. ik kan daardoor sport inpassen mijn leven, waardoor ik fit en gezond blijf

5. ik gun mezelf tijd voor niets doen en leuke en spontane dingen te ondernemen

 

Dit is je motivatie om nee te zeggen en grenzen te stellen. 

Om (andere) keuzes te maken in waar je je tijd aan besteedt.

Om te bedenken of jij iets moet doen of dat je het mag overlaten aan een ander. 

 

Hang je top 5 op een zichtbare plek, zodat je jezelf er regelmatig aan herinnert. En wees niet te hard voor jezelf als het een keertje niet lukt. Je mag altijd terugkomen op een toezegging of het de volgende dag opnieuw proberen.

 

Wanneer zet jij jezelf op nummer 1?