Blog

selluf 111966758674

Ik kan het heel goed 'selluf' doen!

“Het afgelopen jaar heb ik diverse boeken gelezen en met name het boek De creatiespiraal helemaal doorgespit. Ik vond het zo inspirerend…”
 
Als ik vervolgens vraag wat dat haar heeft opgeleverd in haar zoektocht naar een andere baan blijft het stil.
 
“Ja, ik moet er nog verder mee aan de slag, maar het komt er even niet van. En het is ook best lastig.”
 
Ik ken al die boeken, ik heb ze zelf ook gelezen in de hoop dat ik daardoor een andere baan vond. Maar het bleef vaak bij lezen en een beetje mijmeren.
En ook bij mijn klanten zie ik het: ze hebben hele bibliotheken gelezen aan zelfhulpboeken en toch gebeurt er niet veel. Ze maken halfslachtige voornemens en ondernemen mondjesmaat actie, met weinig resultaat.
 
Veel van mijn klanten hebben in eerste instantie het idee dat ze alles ‘selluf’ kunnen en moeten doen. Bang om ondersteuning te zoeken en in zichzelf te investeren.
 
En ik weet het: het inschakelen van hulp is spannend, zo’n persoon zorgt voor spierpijn. En helemaal als het iemand is die je een spiegel voorhoudt en je ook houdt aan je voornemens. Dit betekent dan ook keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen.
 
Wat die andere persoon ook doet: je ogen verder helpen openen. Buiten je reguliere gebeuren laten kijken, dingen aanreiken waar je zelf niet aan hebt gedacht of waar je geen weet van hebt.
 
Zo wil ik al een hele poos een aantal kilo’s afvallen. Ik ondernam een aantal pogingen, kon mezelf best een periode een beetje achter de broek aanzitten, maar uiteindelijk liet ik het ook weer gaan. Met als resultaat geen resultaat.
 
Drie maanden geleden was ik het echt beu. De gedachte dat ik iets aan mijn gewicht en conditie moest doen bleef me achtervolgen, ik merkte het aan mijn kleren en de spiegel. Wetende dat ik het alleen toch niet voor elkaar zou krijgen (en daardoor alleen maar sacherijniger zou worden), heb ik mij aangemeld bij een sportschool die werkt met een personal coach. Met haar heb ik doelen geformuleerd en afspraken gemaakt. En het werkt!
 
Drie keer in de week werk ik mij in het zweet en heb ik spierpijn. Mijn coach stimuleert mij om te blijven trainen en stuurt bij daar waar nodig is. We bespreken de voortgang en hebben vooral ook veel lol. En weet je wat, ik vind het steeds leuker. Vooral ook omdat de resultaten langzaamaan zichtbaar worden.

 

En jij?

Ben jij ook iemand die het liefst alles ‘selluf’ wil doen? Die blijft ronddraaien in cirkels en aanmodderen met halfslachtige voornemens en acties om iets te veranderen aan je huidige situatie?