Blog

koffie zw 111929246126

Kopje koffie?

Ik werk veelal met mensen die graag iets anders willen, maar niet goed weten wat. Een van de opdrachten in mijn coachtrajecten is dan dat mijn coachklanten mensen gaan bevragen die het werk doen wat zij interessant vinden. Niet om hen te vragen om een baan, maar om een goed beeld te krijgen wat het werk inhoudt.

 
En ik merkt dat dat best een enge opdracht is.
“Je kunt toch mensen niet zomaar lastigvallen om iets over hun werk te vragen. En bovendien, wat moet ik dan vragen?” Ze zien het als een verkapte sollicitatie en zijn bang dat mensen nee zeggen. Liever zoeken ze de dingen op internet op of wachten totdat er een vacature voorbijkomt.
 
Jammer, mijn ervaring is dat de meeste mensen het juist leuk vinden om over hun werk te praten, zolang je maar niet om een baan vraagt. En wie kunnen er nu beter iets vertellen over een baan dan de mensen die het werk al doen.
 
Zie het als een interview, waarbij je alle vragen mag stellen die je vanuit je nieuwsgierigheid kunt bedenken. Vragen over de leuke en boeiende dingen, maar juist ook over de mindere kanten van het werk. Vragen die jou helpen om een goed beeld te vormen van het werk en te ervaren of het echt iets voor je zou kunnen zijn.
 
Misschien hoor je wel aspecten van het werk waar je niet aan moet denken om dat te doen of word je juist helemaal enthousiast en laat het je niet meer los. Allemaal informatie die je helpen bij het maken van toekomstige loopbaanstappen.
 
Bovendien zijn dit de mensen die een eigen netwerk hebben met mensen die mogelijk vergelijkbaar werk doen. Misschien mag je die mensen ook benaderen om je beeld zo compleet mogelijk te maken.
 
Je kunt toetsen of jouw wensenlijstje ten aanzien van werk past bij wat je voor ogen hebt en wellicht kan je netwerkcontact je wijzen op andere mogelijkheden.
 
En netwerken betekent niet dat je op stel en sprong weg moet bij je huidige werkgever, juist niet. Je kunt voor jezelf de tijd nemen om je goed te informeren, zodat je in staat bent op een gegeven moment een goede vervolgstap te zetten in je loopbaan. En wie weet komt die mogelijkheid vanuit je nieuw opgebouwde netwerk.
 
Dus stap over je schroom heen en vraag mensen of ze tijd en zin hebben om een kop koffie met je te drinken en iets te vertellen over het werk dat ze doen en/of het bedrijf waar ze voor werken. LinkedIn en je eigen netwerk zijn daarbij goede bronnen.
 
En weet, mensen mogen altijd weigeren. Maar dan zijn er altijd anderen die je uitnodiging wel willen accepteren.
 
Succes!