Blog

kappen zw 111954733957

Tijd om te kappen!

Ik hou van de herfst! Ik geniet van de prachtige kleuren, de momenten waarop de zon zich laat zien en de wisselingen in de natuur.

 

Onderweg naar een coachgesprek zag ik dat er hard gewerkt wordt op het landgoed Amelisweerd. Bladeren worden opzij geblazen om lucht te creëren voor insecten en kleine diertjes, bomen worden bijgewerkt door takken weg te kappen en er worden nieuwe planten geplant.

 

Dit seizoen gaat wat mij betreft over opruimen, sorteren en herinrichten, en nieuwe plannen maken. Thuis ben ik bezig om dingen op te ruimen, weg te gooien wat ik niet langer meer nodig heb en zaken opnieuw in te richten.

 

En dit geldt ook voor mijn werk: wat wil ik het komende jaar behouden, wat ga ik anders doen en waar moet ik echt mee stoppen omdat het mij niet meer dient? En welke nieuwe ideeën wil ik uitwerken?

 

Om hierover na te denken moet ik ook echt even de tijd nemen. Niet even tussen neus en lippen door, maar een dagdeel, of zelfs een hele dag, plannen om even los te komen van de drukte van alledag. Stiften, papier en post-its mee en dan maar schrijven en brainstormen met mezelf.

 

En hoe zit dat bij jou? Sta jij wel eens stil bij hoe het nu gaat in je werk? Of kachel je gewoon door?

 

Mogelijk dat je jaarlijkse functioneringsgesprek aanleiding voor je is om terug te kijken op het afgelopen jaar en wat ideeën voor het komende jaar te verzamelen. Maar van mijn klanten hoor ik regelmatig dat functioneringsgesprekken /jaargesprekken /POPgesprekken steeds minder plaatsvinden.

 

Of de gesprekken zijn zodanig dat het alleen gaat over hoe jij past in de ontwikkeling van de organisatie. Op zich logisch vanuit de organisatie gezien, maar in hoeverre sta jij dan nog stil bij wat jij wilt en wat bij jou past?

 

Ik merk dat veel van mijn klanten denken dat ze weinig regie hebben in het sturen van hun loopbaan. Ze zitten vaak diep in wat ze doen en staan weinig stil of datgene wat ze doen nog steeds datgene is wat bij hen past en wat zij willen. Ze komen thuis, worden opgeslokt door wat daar op hen wacht en nemen niet de tijd om eens stil te staan. Het werk kan dan voelen als een compacte massa, met weinig lucht.

 

Gun je dan eens tijd en ruimte om lucht te brengen in je werk.

Om op een afstandje te kijken en te reflecteren:

 

 

Snoei die dingen weg die niet meer voor je werken, creëer ruimte voor nieuwe dingen en geef gehoor aan je verlangens.

Bedenk dat het allemaal niet groot en meeslepend hoeft te zijn: ook kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken: in energie, in het plezier dat je hebt, in de aanboren van (on)bekende talenten van jezelf.

 

Wellicht kom je erachter dat alles goed is zoals het is. Ook dat kan rust opleveren; wetend dat je op het goede spoor zit, de dingen doet die bij je passen.

 

Als jij weet wat voor jou belangrijk is, bespreek je bevindingen eens met je leidinggevende of collega’s. Geef aan wat je (anders) wilt en je zult zien dat er vaak meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt.

 

Hulp nodig bij het reflecteren op je loopbaan?

Elke maand heb ik plekken vrij voor gratis Focussessies van 30 minuten. 


Ja, ik wil een Focussessie!