Blog

praten over werk 111946801334

En, hoe gaat het op je werk?

Je kent dat vast  wel: je bent met vrienden op pad of op bezoek bij familie.

Je bent met elkaar in gesprek en daar komt die vraag: "En, hoe gaat het bij jou op het werk? Heb je het naar je zin?"

Hoe reageer je dan? Vertel jij dan graag over je werk?

Je antwoord hierop is veelal een aardige graadmeter voor je werkplezier. Is je antwoord ‘ja’, dan heb je waarschijnlijk een leuke baan waar je met enthousiasme over praat. Is je antwoord ‘nee’, dan zou je je kunnen afvragen waar dat mee te maken heeft. Mogelijk heb je het niet (meer) naar je zin of heb je je neergelegd bij het feit dat het niet je ideale baan is.

 

Veel mensen hebben een gevoel van onrust over hun werk: ze zouden wel iets anders willen, maar ze hebben geen idee wat.

Een deel van hen onderneemt meteen actie en gaat solliciteren in de hoop dat het ergens anders beter is. Een deel zit zijn/haar tijd uit en zoekt de energie in dingen naast het werk. En een deel blijft maar ronddraaien in cirkels en blijft zoeken naar antwoorden op de vraag ‘wat kan en wil ik nu?’, zonder dat er echt veel verandert.

 

Om tot gerichte keuzes en acties te komen in je (toekomstige) werk is het belangrijk om eerst te onderzoeken waar precies je probleem zit.

 

Je kunt daarbij naar drie aspecten kijken:

 

Werkinhoud: dit gaat niet alleen over de taken die je doet, maar ook of dat wat je doet aansluit op je competenties. Worden je talenten voldoende benut of werk je onder je niveau (met risico van bore-out) of loop je juist op je tenen om te voldoen aan de eisen die worden gesteld (met risico van burn-out)?

 

Naast het kunnen inzetten van competenties, gaat het ook over het willen inzetten van bepaalde competenties. Iedereen kan vinden dat je een kei bent in het schrijven van beleidsnotities, maar zelf kun je er niets aan vinden en doe je het ook liever niet.

 

Het gaat ook over de rollen die je in je werk vervult: ben je een ideeënmachine, coach, rots in de branding, vraagbaak of een doener? En past die rol bij wie je wilt en kunt zijn?

 

Werkomgeving: dit gaat o.a. over cultuur. Hoe wordt er op het werk met elkaar omgegaan? Wat zijn de waarden en normen van het bedrijf/organisatie waar je voor werkt. Welke stijl van leidinggeven wordt gehanteerd?

 

Is het bedrijf gericht op processen, resultaten of juist op de mensen die er werken?

 

Werkvoorwaarden: Dit zijn de randvoorwaardelijke zaken als salaris, doorgroeimogelijkheden, maar ook zaken als bijvoorbeeld bedrijfspand, ICT, afstand woon-werkverkeer, flexibiliteit in werktijden.

 

Op het moment dat jij merkt dat je een onbehaaglijk gevoel hebt over je baan en er niet de vinger op kunt leggen waar dat precies in zit, doorloop dan eens de bovenstaande aspecten van werk. Waar schuurt het en wat past nog wel?

 

Uitkomsten kunnen zijn:

 

  1. Je blijft werken in hetzelfde werk en bij dezelfde werkgever, maar je werkvoorwaarden dienen te worden herzien
  2. Je blijft werken in hetzelfde werk, maar kiest voor een andere werkgever al dan niet met bijgestelde werkvoorwaarden
  3. Je kiest voor ander werk, maar blijft bij je huidige werkgever al dan niet met bijgestelde werkvoorwaarden
  4. Je kiest voor ander werk bij een andere werkgever al dan niet met bijgestelde werkvoorwaarden

 

Door zicht te hebben waar het schuurt, kun je gericht aan de slag met acties om daar verandering in aan te brengen. Soms is een goed gesprek met je leidinggevende voldoende en soms vraagt het om een radicalere stap.

 

Ook een onrustig gevoel over je werk?

Meld je dan aan voor een gratis Focussessie.

In 30 minuten neem ik met je door waar je onrust zit en welke grootst mogelijke kleine stap je nu kunt zetten om dat te veranderen.

 


Ja, ik meld mij aan voor een gratis Focussessie