Blog
De kracht van jouw gedachten
“Op mijn leeftijd kan ik echt niet meer aan een baan komen.”
“Het is zonde om mijn studie niet te gebruiken.”
“Ik mag blij zijn dat ik aan het werk ben.”
“Werken kan niet alleen maar leuk zijn.”
“…”
Wat zijn jouw overtuigingen over werk en je loopbaan?
Overtuigingen zijn gedachten waarvan jij bent gaan geloven dat die waar zijn. Ze zitten vaak diep en zijn vaak ontstaan in een (wat) verder verleden. Door de dingen die je hebt meegemaakt, wat je van huis-uit hebt meegekregen en wat je in de loop van de tijd allemaal gehoord hebt van de mensen om je heen (vrienden/collega’s/leidinggevenden/…)
Overtuigingen sturen onbewust ons gedrag. Als jij gelooft dat het onmogelijk is om een andere baan te vinden, dan zal je dat ook terugzien in je gedrag. Je begint mogelijk niet eens aan het schrijven van een sollicitatiebrief op die leuke vacature. En mocht je onverhoopt toch een sollicitatiegesprek hebben, zal je onbewust toch iets uitstralen van deze overtuiging door de vragen die je stelt of door de antwoorden die je geeft. Het principe van self-fulfilling prophecyy. En daarmee doe je jezelf tekort.
Hoewel overtuigingen hardnekkig kunnen zijn, kun je ze wel veranderen. Belangrijk is dat je je belangrijkste overtuigingen over werk en loopbaan herkent.
Hulpvragen hierbij zijn: “Wat betekent werk voor mij? Hoe werd er thuis over werk gedacht? Hoe werd er over carrière maken gesproken? Welke ervaringen hadden mijn ouders met werk?”
Schrijf eens al jouw overtuigingen op. Kijk waar ze vandaan komen: een (slechte) eigen ervaring of iets wat in het verleden tegen je gezegd is en wat je met je hebt meegedragen?
Mijn moeder moest bijvoorbeeld stoppen met werken toen zij ging trouwen, zo ging dat in die tijd. Dat maakte haar afhankelijk van mijn vader qua inkomen. Toen zij alleen kwam te staan, bleek het lastig om weer aan (betaald) werk te komen na al die jaren van niet werken. Ze bleef afhankelijk van een weduwepensioen en dat vond zij op z’n zachts gezegd niet fijn.
Van haar heb ik geleerd dat het belangrijk is om als vrouw te zorgen dat je economisch zelfstandig bent, zodat je van niets en niemand afhankelijk bent. Deze overtuiging maakte het voor mij best lastig om de sprong te wagen naar volledig zelfstandig ondernemerschap. Pas toen ik mezelf toestond om wel (tijdelijk) afhankelijk te zijn van mijn partner, zette ik de stap. En ik geniet nog steeds elke dag van deze stap.
Als je zicht hebt op je overtuigingen, bedenk dan eens waar deze overtuiging je voor wil behoeden: misschien wel de pijn van afwijzing, het moeten uitleggen waarom, of het niet hoeven nemen van beslissingen.
Onderzoek je overtuigingen op waarheidsgehalte. Klopt het? Ken je voorbeelden van het tegenovergestelde? Onderzoek of jouw overtuigingen je helpen om iets in gang te zetten, of houden ze je juist af van wat je werkelijk wilt?
Realiseer je dat overtuigingen je gedrag bepalen en dat dat het resultaat bepaalt. Je kunt je gedachten dus bewust veranderen, om een ander resultaat te krijgen.
Volgende stap is om een helpende gedachte te formuleren, die je dichter bij je doel brengt. Een gedachte die positief is en uitnodigend voor je is. En weet dat overtuigingen die helpend voor je zijn, niet per se waar hoeven te zijn. Maar je kunt doen alsof het al zo is.
Denk “Ik ben iemand die makkelijk contacten legt”, terwijl het niet zo is. Maar de gedachte dat je makkelijk contacten legt, zal je stimuleren om op mensen af te stappen en een praatje te beginnen. Terwijl als je denkt dat je niet goed bent in small talk, dan begin je er niet eens aan. Dus waarom niet kiezen voor de eerste gedachte?
En uiteindelijk gaat het erom om deze nieuwe gedachte te integreren in je mindset. Door als er een oude gedachte omhoog popt, deze aan te horen en te ‘bedanken’ voor hun zorg. Om vervolgens je nieuwe gedachte ernaast te zetten en ernaar te handelen.
Welke gedachten houden jou af van wat je wilt?