Blog
Andere gedachte, ander resultaat
Ik spreek een hoop vrouwen die vastlopen in hun werk. Die ’s nachts liggen te tobben over hoe het nu verder moet, zich blijven aanpassen aan wat anderen van hen verwachten. Die niet durven uit te spreken wat ze graag nog willen en al helemaal niet verwachten dat ze dat ook nog kunnen realiseren.
Die hun verlangens en wensen wegstoppen, onder het mom van: “Jammer, maar dat gaat niet meer gebeuren”.
En ondertussen merken ze dat ze hun werk doen op de automatische piloot. Ze zoeken hun plezier in dingen buiten het werk of besluiten om korter te gaan werken om minder tijd door te brengen op het werk.
Maar het verlangen gaat niet weg. Op momenten dat het even niet lekker gaat, als de zoveelste verandering binnen het bedrijf wordt aangekondigd of als fijne collega’s vertrekken naar een ander bedrijf (zij wel…) komt het weer boven.
Dan worden er weer voornemens gemaakt om nu écht werk te maken van ander werk, voordat het te laat is. Ze kijken wat naar vacatures op een vacaturesite zonder echt te weten waar ze naar op zoek zijn, dus komen ze veelal uit bij vergelijkbare banen.
Als ze dan de inhoud van het werk en de arbeidsvoorwaarden gaan vergelijken met hun huidige baan, denken ze: ”Ach het valt best mee, ik heb het eigenlijk niet zo slecht getroffen”.
Maar de onrust blijft.
Vaak spelen er op de achtergrond overtuigingen/gedachten mee waarom ze niet echt in beweging komen om echt iets te veranderen aan hun huidige werksituatie:
- dat gaat niet meer lukken nu ik al 49 jaar ben
- wie zit er nu op mij te wachten?
- ik mag eigenlijk best blij zijn met wat ik heb
- ik moet niet zeuren, er zijn anderen die het een stuk slechter getroffen hebben dan ik
- mijn leidinggevende weet toch dat ik graag iets anders wil, dus ik vraag er maar niet om
Deze overtuigingen zorgen er (ongemerkt) voor dat er geen echt concrete stappen worden gezet om op zoek te gaan naar ander werk. En er dus ook niets verandert.
Overtuigingen verzamelen we gedurende ons hele leven. We hebben opvattingen hoe het hoort, hoe het zou moeten zijn, wat werkt en wat niet, wat ‘normaal’ is en wat afwijkt.
Ook behoeden ze ons voor pijn, afwijzing en falen.
Bepalend daarin zijn onze opvoeding, de waarden en normen van thuis, je ervaringen op school en werk, de mensen met wie je omgaat, etc.
Gedachte bepaalt resultaat
Realiseer je dat je overtuigingen zeer bepalend kunnen zijn in het succesvol realiseren van je voornemens/doelen.
Op het moment dat je overtuigd bent van de gedachte dat het je echt niet gaat lukken om op je 49ste nog een andere baan te vinden, kun je je daar boos of verdrietig over voelen.
Vanuit deze boosheid of verdriet onderneem je actie: je uit je ongenoegen in een brief of tijdens een gesprek of je stelt je klein en onzeker op.
Met als resultaat dat je die baan niet krijgt en hop, zie je wel: het is niet mogelijk om op je 49ste van baan te wisselen. En de volgende actie levert ook weer niet het resultaat op dat je had gewild.
Of je gaat het gesprek met je leidinggevende maar niet aan, omdat je denkt dat zij het wel weet en je vooral ook niet lastig wilt zijn. Dus er verandert niets.
En zo blijf je ronddraaien in cirkels.
Doorbreek de cirkel
Om de negatieve overtuigingen te doorbreken, wordt ons vaak verteld dat we er een positieve gedachte tegenover moeten zetten. Het lastige is dat deze positieve gedachte veelal de competitie aangaat met onze negatieve gedachte.
Effectiever is het om er een andere gedacht naast te zetten.
Dus “ja, het is lastig om op je 49ste van baan te wisselen en ja, er zijn genoeg mensen die het wel lukt”.
Als je merkt dat je (voorgenomen) acties niet de gewenste resultaten opleveren, kan het zeer nuttig zijn om je overtuigingen eens onder de loep te nemen en er een andere gedachte naast te zetten.
Dus wil je een ander resultaat, dan begin je met andere gedachten te hebben.